Kennis en techniek

machinstenboek-scholl-gevraagdWat moet een stoker/machinist weten? Hoe leerde men het vak toen en hoe nu? Stoommachines waren rond 1900 reeds lange tijd in  ontwikkeling en in bedrijf. Eind 19de eeuw waren er nog niet zoveel boeken die de grondbeginselen der stoomtechniek voor ketels en stoommachines beschreven.

Het boek voor die tijd was de “bijbel” van Ewald Friedrich Scholl. De eerste uitgave vond plaats in Duitsland in 1845. Vele vernieuwde uitgaven volgden waarbij ook later F.Reuleaux aan meewerkte en later vele anderen. Hij was hoofd van de ontwerpafdeling bij de Keulse machinefabriek Emil Baehrens & Co. Hier werden  stoomketels en stoommachines gemaakt.

200px-franz_reuleaux

F.Reuleaux

 

De gids voor machinisten, bij Poldergemalen, op Fabrieken, Locomotieven en Stoomboten was een zeer gevraagd boek met veel tekeningen en platen.Voor die tijd ook een duur leerboek.

Zelf heb ik twee vertaalde en bewerkte uitgaves. De vijfde uit 1896 en de negende uit 1917.

 

 

Het opleidingsboek voor De Tuut stoominstallatie is het Handboek Stoomgemaal De Tuut. Dit boek werd afgerond door Jaap Garsijn in 2009. De installatie wordt tot in detail beschreven zodat je een goede basis hebt voor het vak van stoker en machinist. Maar met alleen theorie kom je er niet. In de praktijk meelopen en dan met grote regelmaat blijft een must. Ook inspectie van ketels en bemetseling is een belangrijk onderdeel.

Zie de opleiding naar Stoker en Machinist: Opleiding