Over mij

roggeveen-in-sydney-3

 

Na zeven jaar als werktuigkundige bij de Koninklijke Paketvaart Maatschappij vlag-06te hebben gewerkt, stapte ik in 1970 over naar de elektriciteitscentrale van de PGEM in Nijmegen. Na een leerzame en boeiende tijd daar, ging ik in 2002 met vervroegd pensioen. Daarna ben ik twaalf jaar vrijwilliger geweest bij Stoomgemaal De Tuut in Appeltern en was ik bestuurslid van Baet en Borgh, een stichting die ook De Tuut onder haar hoede heeft. In 2001 al waren Ketel 1 en Machine 1 weer bedrijfsvaardig, waarna ik samen met vele andere vrijwilligers de restauratie heb voortgezet. Hoogtepunt was de inbedrijfstelling van Machine 2 en de herkeuring van Ketel 2. Ook was ik betrokken bij het opzetten van een werkgroep Arbo en een opleiding tot stoker/machinist bij dit gemaal. In 2014 ben ik met mijn werkzaamheden voor Stichting Baet en Borgh gestopt.

Mijn eerste schip was het m.s.Roggeveen, gebouwd voor de KPM maar toen al varend onder de vlag van de KJCPL.vlag-02

Hier  varend onder de brug van Sydney.

cgg13_05

 

 

 

De centrale van de PGEM in Nijmegen nog voor de sloop van de laatste grote centrale links.

 

 

 

 

 

 

 

tuut003-landschapformaat-2

 

Door mijn werk voor De Tuut ben ik me ook gaan interesseren voor alle andere gemalen die ooit in het Land van Maas en Waal hebben gestaan. Ik heb daar in de loop der tijd al veel informatie over verzameld. Die vond ik in boeken en op internet, maar vooral de gesprekken met collega-vrijwilligers, oud-machinisten, oud-stokers en hun nazaten leverden interessante feiten op. Bovendien heb ik veel foto- en videomateriaal waaruit ik kan putten.

Het is mijn bedoeling om al deze versnipperde stukjes informatie bij elkaar te brengen.  Een website leek mij de oplossing. Maar omdat die natuurlijk nooit ‘af’ is, doe ik hierbij een oproep aan allen die dit lezen om – mits zij dit hebben – mij van nieuw materiaal over de gemalen te voorzien.

Werken met stoom is niet ongevaarlijk. Daarom hecht ik groot belang aan een gedegen opleiding tot stoker/machinist. Ook hieraan wil op deze website enige aandacht besteden.

 

Operationele techniek

Een opleidingsdag met de andere vrijwilligers voor het Aventus college uit Apeldoorn.

Bij het stoomgemaal De Tuut werken een aantal medewerkers en gepensioneerden van Centrale Gelderland …

Henk Buiteman over GDF SUEZ en stoomgemaal – YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=-jBnOA7vF7Y

 

In 1998 nam ik een voor het eerst kijkje bij het stoomgemaal na een oproep in de krant.

Ik filmde met mijn videocamera de situatie op dat moment.

https://www.youtube.com/watch?v=8gc_Vz98k28

In 2002 gaf ik mij op als vrijwilliger. Na 12 jaar besloot ik te stoppen.

 

 

Oproep stoomgemalen informatie

Verhaal over puntdeuren